Näkemyksiä | Blogi 02.06.2020

Älä eksy lyhenteiden viidakkoon!

Epsit, jiipegit, peedeeäffät ja cmykit. Saitko suunnittelijalta paketin logoja, mutta et tiedä mitä eri tiedostoilla tehdään? Meneekö sinulla tiedostomuotojen lyhenteet ja termit sekaisin? Kaikkea ei tarvitsekaan tietää, vaikka olisit yrityksesi viestinnästä vastaava, mutta on hyvä ymmärtää ainakin perusteet väreistä ja yleisimmistä tiedostomuodoista.

Lyhyesti väreistä

RGB-värejä käytetään sähköisissä sovelluksissa esimerkiksi tietokoneiden, puhelinten ja televisioiden näytöillä. Digikamerat tallentavat valokuvat RGB-muotoon. RGB muodostuu sekoittamalla kolmea värillistä valoa: red (punainen), green (vihreä) ja blue (sininen). Mitä enemmän RGB-valoja yhdistetään, sitä vaaleampi väri on.

Kuva tai tiedosto tallennetaan CMYK-muotoon silloin kun sitä käytetään painotuotteissa. CMYK tulee englanninkielen sanoista cyan (syaani eli turkoosi), magenta (pinkki), yellow (keltainen) ja key (musta). Näitä neljää osaväriä painetaan paperille erikseen erikokoisilla rasteripisteillä, jotka ihmissilmä erottaa tuhansina eri sävyinä. Mitä enemmän värejä, sitä tummempi painettava kuva on.

Värejä ei voida toistaa täysin samanlaisena sähköisissä ja painetuissa materiaaleissa. Painotuotteissa voidaan lisävärinä käyttää Pantonen värijärjestelmän PMS-värejä eli ns. spottivärejä, joilla voidaan painaa tasalaatuisemmin eri värejä ja sellaisiakin sävyjä, joita CMYK-väreillä ei voida toistaa.

Ohjeistossa määriteltyjä värejä käyttämällä pyritään siihen, että värit toistuvat eri sovelluksissa ja medioissa mahdollisimman yhtenäisesti. Kahdella eri näytöllä täysin sama väri voi näyttää aivan erilaiselta. Eri painomenetelmät ja -materiaalit voivat toistaa värejä eri tavalla. Myös valaistuksen värilämpötila vaikuttaa sävyjen toistumiseen.

 

Vektori- ja bittikarttagrafiikan erot

Vektorigrafiikalla luotua tietokonegrafiikkaa voidaan loputtomasti skaalata ja sen muotoa muuttaa tai kääntää ilman, että grafiikasta tulee epätarkka ja pikselimäinen kuten valokuvaa suurennettaessa. Vektorigrafiikka tallennetaan yleisimmin eps-, pdf-, ai- tai svg-muodossa. Esimerkiksi yrityksen logo kannattaa toimittaa aina eps- tai pdf-muodossa silloin kun logo halutaan painotuotteeseen esimerkiksi lehteen, esitteeseen, vaatteeseen tai pakkaukseen. Ai puolestaan on Adobe Illustratorin työtiedostomuoto. Svg:n avulla taas voidaan esittää logoja, graafeja ja ikoneita tarkasti netissä.

Valokuvia kutsutaan sähköisessä maailmassa bittikarttagrafiikaksi tai -kuviksi. Kuvat muodostuvat pienistä neliönmuotoisista pikseleistä, joilla on oma väriarvonsa. Valokuvaa suurennettaessa tai käännettäessä kuvan laatu heikkenee, kun kuvaan joudutaan keksimään uusia pikseleitä. Resoluutio kertoo kuinka paljon pikseleitä on yhdessä tuumassa (dpi eli dots per inch tai ppi eli points per inch). Riittävä resoluutio painotuotteelle on yleensä 300 ppi, mutta suurkuvissa riittää tätäkin pienempi resoluutio ja verkkosivuille taas jopa 72 ppi. Valokuvien koko verkkosivuilla on kasvanut viime vuosina, joten nettiinkään eivät enää riitä kovin pienet kuvat. Kuvan resoluutiota ei voi nähdä ilman kuvankäsittelyohjelmaa. Riittävän iso kuvatiedoston koko kertoo yleensä hyvästä resoluutiosta. Kuvan koko on silloin useampia, joskus jopa kymmeniä megatavuja (Mt). Toimitathan valokuvat suunnittelijalle aina erillisinä valokuvatiedostoina. Esimerkiksi Wordiin tai PowerPointiin upotettuja kuvia ei saa niistä enää hyvälaatuisina ulos.

Yleisimmät kuvaformaatit

JPEG/JPG: Yleisin kuvien tiedostomuoto, käytetään netissä ja hyvälaatuisena painotuotteissa. Häviöllinen pakkausmenetelmä heikentää kuvan laatua ja pienentää kuvan kokoa.
TIFF: Laadukas, häviötön tallennusmuoto valokuville. Suurempi tiedostokoko kuin JPG:llä. Käytetään painotuotteissa.
PNG: Sopii jpg:tä paremmin grafiikan tai tekstin tallentamiseen kuvamuodossa. Voidaan tallentaa grafiikka läpinäkyvästi, esim. logo tai ikoni ilman taustaa. Voidaan käyttää netissä.
PSD: Adobe Photoshopin työtiedostomuoto, johon voidaan sisällyttää esimerkiksi tasoja eli layereita.

Jos olet yhtään epävarma sopivasta tiedostomuodosta, kysy neuvoa rohkeasti suunnittelijalta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näkemyksiä | Blogi 04.05.2021

Blogista vlogiin - vinkkejä alkuun

Mitä tehdä, kun oma blogivuoro osuu kohdalle, mutta kirjoittaminen ei ota onnistuakseen? Mitä jos kokeilisit videomuotoista blogia eli vlogia. Videolla Junior ad Jarkko kertoo mitä hyötyjä vlogista on yritykselle sekä [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 13.04.2021

Nettisivut - rakkautta ensisilmäyksellä?

Nettimaailmassa pyyhkäistään merkityksellisenkin sisällön ohi melkein vahingossa. Visuaalisilla keinoilla voidaan parhaiten pysäyttää katsojan huomio. Heti verkkosivuille tultaessa yrityksen tai brändin ilmeen tulisi olla tunnistettava ja heijastaa sen persoonaa ja arvoja. [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 09.02.2021

Ohjaavaa suunnittelua

Graafinen suunnittelu mielletään usein visuaaliseksi kikkailuksi, jolla saadaan esitettävä asia näyttämään paremmalta ja pystytään kiinnittämään katsojan huomio. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että hyvä graafinen suunnittelu myös helpottaa lukemista, asioiden ymmärtämistä, [...] Lue lisää

Muita näkemyksiä samalta kirjoittajalta

Näkemyksiä | Blogi 13.04.2021

Nettisivut - rakkautta ensisilmäyksellä?

Nettimaailmassa pyyhkäistään merkityksellisenkin sisällön ohi melkein vahingossa. Visuaalisilla keinoilla voidaan parhaiten pysäyttää katsojan huomio. Heti verkkosivuille tultaessa yrityksen tai brändin ilmeen tulisi olla tunnistettava ja heijastaa sen persoonaa ja arvoja. [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 18.01.2021

Myynnissä: väri - mistä väritrendit tulevat?

Pantonen värijärjestelmä on muodostunut painoteollisuuden spottivärien standardiksi ympäri maailmaa. Spottivärillä voidaan painaa tarkasti tietty värisävy. Pantone tekee värijärjestelmänsä lisäksi bisnestä myös väriennusteilla, joita Pantonen lisäksi myyvät myös muut tahot. Muun [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 27.10.2020

Miten sinisestä tuli suosittu väri?

Muinaisten egyptiläisten uskotaan ensimmäisenä keksineen, kuinka sinistä väriä voidaan keinotekoisesti valmistaa. Sininen ja kulta olivat egyptiläisille jumalallisia värejä. He antoivat  ensimmäisenä muinaisista kulttuureista siniselle värille oman sanan. Esimerkiksi Antiikin Kreikan [...] Lue lisää