Näkemyksiä | Blogi 03.10.2023

Google Ads – Onko budjetti kaikki kaikessa?

Oletko miettinyt, voiko Google mainontaa tehdä pienellä budjetilla vai tarvitaanko tuloksien saamiseen suuria investointeja?  Budjetilla on tietysti merkitystä, mutta Google mainonnan tuloksiin on monta vaikuttavaa tekijää ja myös erilaisten mainosmuotojen välillä on eroja.

Mitkä kaikki asiat vaikuttavat mainosten näkyvyyteen?

Joka kerta, kun Googlessa tehdään haku, Google suorittaa mainoshuutokaupan. Huutokaupalla jaetaan mainospaikat sopivimmille mainoksille. Huutokaupan tulokseen on monta vaikuttavaa tekijää:

  • Hintatarjous
  • Mainoksen laatu
  • Sijoituksen kynnysarvo

Hintatarjous

Onko hintatarjous sama asia, kuin budjetti? Ei ihan. Budjetti määrittää summan, jonka kampanjasi voi enintään käyttää päivässä, jonka taas puolestaan määrittää kuukausibudjettisi. Hintatarjous tarkoittaa puolestaan sitä maksimisummaa, jonka olet valmis maksamaan yhdestä mainoksesi klikkauksesta.

Laatu

Mainoksen laatu koostu itse mainoksesta ja sen sisällöstä, mainoksen osuvuudesta sekä laajennuksista. Luomalla mainoksellesi laadukkaat otsikot ja kuvaukset parannat mahdollisuuksiasi mainoshuutokaupassa.

Huutokaupassa Googlelle on myös tärkeää löytää mahdollisimman sopivia mainoksia käyttäjien hakuihin. Tästä syystä on tärkeää, että kohdennuksesi ja avainsanasi ovat kunnossa.

Laajennukset eivät ole ihan yhtä tärkeitä, kuin mainoksen sisältö ja sen kohdennus, mutta niiden sopiessa mainokseen ne voivat olla loistava lisä. Laajennuksia ovat muun muassa osoite- ja yhteystiedot. Mainostaessasi esimerkiksi showroomia, on osoitetiedot erittäin hyvä laajennus.

Lisäksi mainoksen laatuun vaikuttaa laskeutumissivusi laatu ja sopivuus. Laskeutumissivun on oltava Googlen näkökulmasta laadukas ja aiheeseen sopiva. Vinkkejä laskeutumissivun rakentamiseen.

Esimerkiksi, jos mainoksesi otsikot ja kuvaukset eivät sisällä valitsemiasi avainsanoja, selkeitä toimintakehotteita tai vastaa laskeutumissivun sisältöihin, vaikuttaa se heikentävästi mainoksen laatuluokitukseen.

Kynnysarvo

Kynnysarvo tarkoittaa mainospaikan pohjahintaa. Mikäli hintatarjouksesi on sitä pienempi, mainoksesi ei voi näkyä. Kynnysarvo määritetään aina huutokauppakohtaisesti ja se voi vaihdella. Kynnysarvon määrittelyyn on monta tekijää, joista osaan et voi itse vaikuttaa mitenkään. Se, mihin kuitenkin voit vaikuttaa, on jälleen mainoksesi laatu. Eri laatuisilla mainoksilla voi olla saman huutokaupan sisällä eri kynnysarvot.

Onko siis laatu kaikki kaikessa?

Laatu ja budjetti pitkälti määrittelevät yhdessä mainostesi menestyksen. Tietysti tuloksia tulee sullomalla suuria määriä rahaa mainontaan välittämästä muusta, mutta tällöin maksamasi hinta suhteessa tuloksiin on huomattavasti suurempi. Voit siis saada parempia tuloksia ja mahdollisesti halvemmalla, kuin kilpailijasi, jos panostat mainostesi laatuun.

Tarkastele ja kehitä mainostesi laatua

Niin kuin markkinoinnissa aina, on Google-mainonnassakin todella tärkeää seurata tuloksia ja kehittää kampanjoita. Tulosten seurantaan Google tarjoaa onneksi loistavat työkalut ja saatkin valmiit mittarit ja laskelmat tili-, kampanja-, mainosryhmä- tai jopa avainsanakohtaisesti. Mittareita on paljon, mutta tärkeimpiä seurattavia ovat konversiot, niiden hinta sekä klikkausprosentti ja klikkausten hinta.

Google auttaa sinua arvioimalla kampanjoidesi laatua optimointipisteillä, sekä mainosten laatuarviolla, jonka näet mainosta luodessa tai muokatessa. Mainoksen laatuarvio on yleisesti melko hyvä suuntaa antava arvio, mutta Googlella on monesti vaikeuksia arvioida suomenkielisten avainsanojen laatua. Pääset siis pitkälle noudattamalla Googlen ohjeita sisältöjen määrästä ja monipuolisuudesta, mutta avainsanojen kohdalla tiedät todennäköisesti itse paremmin, mitkä avainsanat ovat sinun yrityksellesi ja toiminnallesi relevantteja. Googlen tavoite on maksimoida klikit, kun taas sinun tavoitteesi on maksimoida yrityksellesi relevantit klikit. Google voi siis yrittää tarjota sinulle ”suosittuja” avainsanoja, mutta suosittelen sisällyttämään ne ainoastaan, jos ne ovat oikeasti sopivia mainokseesi.

Optimointipisteetkään eivät ole absoluuttinen mittari kampanjasi laadulle,

Testaamalla ja optimoimalla saat parhaat tulokset

Mainostesi laatuun ja toimivuuteen on monta vaikuttavaa tekijää. Älä siis pelkää kokeilla ja kehittää kampanjoitasi aktiivisesti. Google Ads tarjoaa loistavat mahdollisuudet erilaisille testeille, sillä voit tehdä muutoksia aina kun haluat ja vertailla tuloksia eri aikajaksojen väliltä. Mikäli haluat testata eri vaihtoehtoja samanaikaisesti, voit esimerkiksi luoda saman kampanjan sisälle kaksi eri mainosryhmää, jotka eroavat vain vähän toisistaan. Tämä voi olla hyvä lähestymistapa erityisesti silloin, jos tuotteesi tai palvelusi on hyvin sesonkipainotteinen, jolloin eri aikajaksoilla testaaminen ei tarjoa realistisia tuloksia.

Google Ads on pienen kynnyksen palvelu, joka tarjoaa mahdollisuuksia kaiken kokoisille yrityksille. Oli budjettisi sitten kymmeniä-, satoja- tai tuhansia euroja, muista aina seuranta ja optimointi, jotta saat parhaat mahdolliset tulokset tuhlaamatta ylimääräistä rahaa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näkemyksiä | Blogi 15.08.2023

Vinkit B2B-markkinointiin strategian kirkastamisen jälkeen 

Kirjoitin B2B-yritysten markkinoinnin haasteista kolme vuotta sitten. Nyt kun katson sen sisältöä, huomaan, että haasteet eivät ole muuttuneet, olosuhteet kyllä ovat. Matkan varrelle on mahtunut niin koronan aikaansaamaa myllerrystä, sodasta johtuvaa [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 10.05.2023

ChatGPT hakukoneoptimoinnin työkaluna

Maailman muuttuessa aina vain digitaalisemmaksi, hakukoneoptimoinnin (SEO) merkitystä ei voi ylikorostaa. Jotta yritykset pysyisivät kilpailukykyisinä, niiden on varmistettava verkkosivustojensa korkea sijoittuminen hakukoneiden hakutulossivuilla. Hakukoneoptimointi on kuitenkin aikaa vievä ja haastavakin [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 14.04.2023

Kuinka räätälöidä B2B-markkinointi mahdollisimman tehokkaaksi?

Hienoa, olet selkeästi ottanut jo ensimmäiset stepit B2B-markkinoinnissa ja haluat markkinoinnin vauhdittavan myyntiä.   Ennen kuin jatkat, tarkista seuraavat asiat: -Luoko brändinne linjakkaasti sellaista mielikuvaa, jonka haluatte luoda? -Puhuttelee ydinviestinne kohderyhmäänne?   [...] Lue lisää

Muita näkemyksiä samalta kirjoittajalta

Näkemyksiä | Blogi 27.06.2023

Näin rakennat toimivan laskeutumissivun

Laskeutumissivu on sivu, jonka tarkoituksena on saada käyttäjä tekemään jokin haluttu toiminto. Aivan ensimmäiseksi on siis tärkeää määrittää laskeutumissivullesi jokin tavoite, mitä varten laskeutumissivu on olemassa?  Laskeutumissivut toimivat usein osana [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 12.05.2023

Esittelyssä: Näkemystehdas MBE:n uusin vahvistus Jali Tuomi

Olen Jali Tuomi, 22 – vuotias tradenomi opiskelija Lahdesta. Opiskelen kolmatta vuotta LAB – ammattikorkeakoulussa ja suuntautumisena minulla on digitaalinen markkinointi. Olen siis erittäin iloinen, että pääsin aloittamaan Näkemystehdas MBE:llä [...] Lue lisää