Ajattelun kanssa, ei koskaan ilman. Se on MBE:llä omaksuttu toimintaa ohjaava ajatus ja se pysyykin helposti mielessä alusta loppuun jokaisessa projektissa. Päiväni MBE:llä koostuvat erilaisten asiakasprojektien hallinnoimisesta, joten näin tärkeänä kertoa ajatuksiani siitä, millaisista asioista onnistunut projekti koostuu.
Tavoitteet antavat raamit
Projekteja on erilaisia, ja niiden luonne vaihtelee suuresti projektissa ratkaistavan haasteen ja koon mukaan. Viimeaikaiset projektit, joissa olen itse ollut mukana ovat olleet verkkosivujen uudistaminen, markkinointisuunnitelman laatiminen sekä messumateriaalien tuottaminen. Kaikkia näitä kolmea hyvin erilaistakin projektia yhdistää se, että jokaisen kohdalla on määritelty heti alussa selkeät tavoitteet ja toimenpiteet miten tavoitteeseen päästään. Kun tavoite on määritelty, se tuo projektin raamit koko projektiryhmän tietoisuuteen. Niin, sehän on elintärkeää, että jokainen projektiin osallistuva tietää tavoitteen ja hänelle kuuluvan tehtävän, jotta tavoitteeseen päästään. Projektin alussa kuuluu tämän lisäksi määritellä projektille järkevä aikataulu sekä työryhmä.
Parhaat tulokset syntyvät yhteistyöllä
Läheinen yhteistyö asiakkaan kanssa on projektin onnistumisen edellytys. Avoin keskustelu, ideoiden sparrailu ja jatkokehittäminen yhdessä mahdollistavat menestymisen projektissa. Mitä enemmän saamme tietoa, sen parempi! Oli tavoitteena sitten valjastaa verkkosivut myynnin vauhdittajaksi tai luoda markkinointisuunnitelma eri kohderyhmien kiinnostuksen herättämiseksi ja myynnin tukemiseksi, onnistumme parhaiten kun menemme tavoitteita kohti yhdessä.
Iloitse onnistumisista
Tärkeää projekteissa on toki määriteltyjen tavoitteiden saavuttaminen, unohtamatta kuitenkaan iloita pienistäkin onnistumisista matkan varrella. Projektit ovat monivaiheisia, onnistuminen on loppupeleissä monen pienen asian loppusumma ja projektin aikainen ilo näkyy varmasti myös lopputuloksessa.
Koska muistilistat ovat hyvä apuväline tavoitteiden saavuttamiseen, päätin tehdä listauksen asioista, joilla saat onnistumisia ja iloa projekteihin:
- Määritä projektin tavoite
- Kasaa työryhmä, jolla tavoite saavutetaan ja sitouta ryhmän jäsenet projektiin
- Määritä projektille realistinen aikataulu
- Varaa aikaa yhteiselle jatkokehittämiselle
- Iloitse pienistä onnistumisista myös matkan varrella. Projektien ei tarvitse olla pelkästään totista suorittamista!
- Muista, että projekti on valmis vasta, kun tavoite on saavutettu
- Muista nauttia saavutetuista tavoitteista!
Tällä muistilistalla pääset jo pitkälle, tsemppiä projekteihin! 🙂