Keskustelu 1: Mahdoton yhtälö
Asiakas: Haluamme sellaisen yhteisen tekemisen meiningin, mikä heijastuu ulospäinkin! Sellaisen tunnistettavan, meidänlaisen fiiliksen, joka tulee asiakkaalle jokaisessa kohtaamisessa.
MBE: Se on brändipersoona. Brändipersoonassa määritellään nimenomaan millaisen vaikutelman haluatte antaa ja mikä on tapanne ja tyylinne kommunikoida. Sen työstämiseen on hyvä sitouttaa koko henkilökunta, silloin se on helpompi myös ottaa osaksi arkea eikä tule ylhäältä päin annettuna tekijänä. Vähintäänkin eri työntekijäryhmien edustajat olisi hyvä ottaa mukaan.
A: Hmm.. ei meillä kyllä ole aikaa tuohon. Se vaatisi niin monen ihmisen mukana olemisen, ettei meillä kyllä resurssit riitä.
M: Näkemyspajan ennakkokysely lähetetään sähköisesti ja siihen voi vastata, kun on sopiva hetki. Ja tosiaan sen voi laittaa vaikka kaikille työntekijöille, niin saadaan mahdollisimman laaja kuva tahtotilasta. Ja henkilöstönne pääsee näin osallistumaan. Itse Näkemyspaja on sitten vain puolen päivän setti ja siihen voivat osallistua avainhenkilöt.
A: Ei, ei kyllä pysty. Mutta silti me haluttaisiin se persoonallinen yhteinen ote tekemiseen, kun meillä vähän kaikki tekee omaa juttuaan. Miten me voitaisiin tämä ratkaista helpommin, niin ettei muun kuin markkinointitiimin tarvitsisi osallistua?
—
Keskustelu 2: Luottamuspula
A: Semmoinen kadehdittava fiilis, että kaikki haluaa meille töihin. Koska meillä oikeesti on niin kivaa ja me pidetään työntekijöistä hyvää huolta! Ja meillä saa vastuuta ja pystyy kehittymään vaikka kuinka pitkälle.
M: Lähdetään siis systemaattisesti rakentamaan työnantajamielikuvaanne. Parhaimpia siitä kertomaan ovat nykyiset työntekijänne, eli uusien tyyppien tulevat työkaverit. Lähdetään rakentamaan sitä teidän tyyliin sopivasti, luodaan vaikka oma osionsa työnhakijoille, laitetaan sinne uratarinoita, tehdään innostavia videoita ja annetaan teidän omien ihmisten kertoa mahdollisuuksista. Otetaan lisäksi vaikka Insta ja Linkkari ja jaetaan siellä nimenomaan työnantajamielikuvaan vaikuttavaa matskua. Insta voi olla se rennompi, annetaan sen vetovastuu vaikka teidän omille työntekijöillenne, yhdelle aina yksi viikko tai miten sovitaan.
A: Eihän nyt noin voi tehdä. Eihän me sitten edes tiedetä mitä sinne Instaan tulee?
M: No jos luotatte teidän porukkaan, niin tuskinpa he ottavat tätä vastuuta leikin kannalta. Ja tämähän nimenomaan tukisi sitä, että teillä saa vastuuta ja luotetaankin.
A: Niin ja ei kenelläkään kyllä ole aikaakaan, ei varmaan ees niiden videoiden ja juttujen tekemiseen. Voitaisko hoitaa tämä vaan silleen helposti, että tehkää te joku kiva kamppis?
—
Markkinointi ei ole irrallinen osa
Pitääkö markkinoinnin olla helppoa ja sellaista, ettei se vaadi yritykseltä mitään? Tätä olen pohtinut viime aikoina.
Halutaan tehdä vaikutus, olla persoonallisia ja muistettavia, mutta sen pitäisi tapahtua niin, ettei siitä tiedä kukaan talon sisällä. Tai ehkä tietää, jos on lukenut jonkun sisäisen memon.
Asiakkaat ja työnhakijat pystyvät tänä päivänä tutustumaan yritykseen etukäteen enemmän kuin koskaan aiemmin. Lähes väistämättä eri kanavista löytyy ainakin jotain, tai jos ei löydy, niin siitäkin voi vetää omat johtopäätöksensä. Ja yhdellä tai kahdella kampanjalla ei tehdä ihmeitä, jos sille ei löydy vahvistusta muusta näkymisestä, vaikka verkkosivustolta.
Miksi sitten perustavaa laatua olevia asioita halutaan toteuttaa vaikka ulkopuolisen toteuttamalla digikamppiksella? Miksi ei haluta käyttää aikaa siihen, että saadaan perusta kuntoon? Kun perusta on kunnossa, voidaan tehdä vaikka erilaisia kampanjoita, joilla tuetaan muuta markkinointia. Lupauksilla on hyvin lyhyt elinkaari, jos ne eivät toteudu arjessa.
Miksi sitouttaminen pelottaa? Vai pelottaako se, että asiat oikeasti muuttuisivatkin, vaikka sitä haluttaisiinkin?
Aidot tulokset vaativat sitoutumista
Mielestäni markkinointi kuuluu kaikille, samalla tapaa kuin myyntikin. Jokainen rakentaa mielikuvaa yrityksestä ja omalla tekemisellään vie yrityksen viestiä eteenpäin. Markkinointi ei ole vain yksittäinen tukitoiminto, eikä sitä voi kokonaan ulkoistaa. Jos aidosti halutaan tuloksia, markkinointiin tulee sitoutua.
Ja kyllä, se vaatii myös ajankäytön kohdentamista markkinointiin. Ehkäpä jopa heittäytymistä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Onko se hukkaan heitettyä aikaa, kun markkinoinnin tehtävä on kuitenkin edistää myyntiä?
Minttu