”Tehdään sellainen kiva räiskäytys, joku tosi luova kamppis! Sellainen mikä nostaa meidän tunnettuuden huippuunsa ja muuttaa mielikuvan meistä tuotemyyjästä huippuasiantuntijaksi! Tehdään tuo kamppis ja jatketaan sitten muuten ihan niin kuin on toimittu tähänkin asti. Kyllähän nyt yhdellä kampanjalla maailma voidaan muuttaa!”
Ihana idea ja on aina upeaa huomata, että asiakkaalla riittää rohkeutta ja uskoa. Tässä kohtaa palaveria minun täytyi kuitenkin olla se tylsä asiantuntija, suorastaan ilonpilaaja, joka kertoi, että oikotietä onneen ei ole. Brändin ja mielikuvien kehittäminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Siihen tottakai voi liittyä erilaisia kampanjoita vauhdittamaan tavoitteiden toteutumista.
Pistetään perusta kuntoon
Tärkeintä on pohjalla oleva strategia. Yrityksen strateginen visio, arvot ja niiden jalkauttaminen koko henkilöstölle. Mikä on ydinviesti, se ilosanoma, jota koko henkilöstösi toistaa silmät loistaen?
Ja ne tavoitteet – mihin tavoitteisiin pyritään ja millä aikavälillä, mitkä ovat välitavoitteet ja miten niiden toteutumista mitataan. Ja tietääkö koko henkilökunta oman tärkeän tehtävänsä osana tavoitteiden toteutumista?
Pistetään siis ensin perusta kuntoon.
Suunnitelmallisesti kohti tavoitteita
Tärkeää on myös suunnitelmallinen työ. Yhdellä kampanjalla, vaikka se olisikin kuinka loistava, ei muuteta maailmaa. Suunnitelmallisuuteen kuuluu jatkuvuus ja ahkerointi, itse voi jopa jo kyllästyä omiin viesteihinsä, mutta kohderyhmä alkaa vasta ymmärtää mistä on kyse. Suosittelen siis markkinointi- ja viestintäsuunnitelmien laatimista, joista selviävät:
- toimenpiteet / kampanjat
- kunkin toimenpiteen tavoite (miten tämä edesauttaa ison tavoitteen saavuttamista?)
- kohderyhmä (näitä toki voi olla useita, jotka pitää huomioida)
- viesti / sisällöt (kohderyhmää puhuttelevasti)
- kanavat (mistä tavoitat juuri sen haluamasi kohderyhmän)
- aikataulu
- toimenpiteestä vastaava taho
- mittarit
Mittareita miettiessäsi kiinnitä huomiota, että ne ovat oleellisia. Alussa mainitsemallani yhdellä luovalla kampanjaroiskautuksella voimme toki saada helpostikin lisää liikennettä verkkosivuillenne. Mutta onko se pelkkä liikenne oleellista tavoitteidenne kannalta? Eikö oleellisempaa olisi kerätä hyöty siitä liikenteestä eli mitata sitä tavoitteidenne kannalta, analysoida onnistumista konversioiden määrän mukaan ja tarvittaessa optimoida kampanjaa?
Kiinnitä myös huomiota suunnitelmaa laatiessasi, että kaikki eri asiakkaan ja brändin kohtaamispisteet puhuvat samaa viestiä. Luova kampanja johtaa jossain kohtaa sähköisiin kanaviin, vaikka et sinne suoraan ohjaisikaan. Jos esimerkiksi verkkosivustosi tai somekanavasi ei tue kampanjan viestiä, se vesittää haaveesi tavoitteiden toteutumisesta. Parhaassa tapauksessa voit valjastaa omat kanavasi antamaan lisäarvoa kampanjalle.
Niin ja älä unohda sisäistä viestintää, jotta kaikki tietävät missä mennään!
Markkinoinnilla ja viestinnällä voidaan saada erinomaisia tuloksia, kun perusta on kunnossa. Silloin voit olla hyvällä itsetunnolla reilusti rohkeakin! Älä siis turhaan haikaile oikotielle, pahimmassa tapauksessa investointisi ovat vain hukkaan heitettyä rahaa.
Minttu