Pantonen värijärjestelmä on muodostunut painoteollisuuden spottivärien standardiksi ympäri maailmaa. Spottivärillä voidaan painaa tarkasti tietty värisävy. Pantone tekee värijärjestelmänsä lisäksi bisnestä myös väriennusteilla, joita Pantonen lisäksi myyvät myös muut tahot. Muun muassa kansainvälinen värineuvosto Intercolor pyrkii ennustamaan muotivärejä ilman suurta voitontavoittelua. Väriennusteilla yritykset ovat paremmin perillä trendiväreistä ja kuluttajien mieltymyksistä. Sesongin värit on määritelty ja myyty yrityksille jo kauan ennen kuin tuotteet ilmestyvät tietynvärisinä kauppojen hyllyille tai verkkokauppojen etusivuille, sillä lopputuotteet tulee myös suunnitella ja valmistaa ajoissa. Värien ja muotoilun trendit vaikuttavat esimerkiksi teollisten muotoilijoiden, graafisten suunnittelijoiden, pakkaussuunnittelijoiden, sisustussuunnittelijoiden ja muotisuunnittelijoiden työhön.
Kahdenkymmenen vuoden ajan Pantone on julkistanut vuoden värin juuri ennen vuodenvaihdetta. Pantonen valinnat tämä vuoden väreiksi ovat lämmin ja optimistinen keltainen Illuminating sekä turvallinen ja vakaa harmaansävy Ultimate Gray. Sitkeyttä ja toivoa kuvaavat sävyt vaikuttavat olevan nykyiseen maailmantilanteeseen sopiva markkintointikeino Pantonelle, mutta ne todennäköisesti olisivat joka tapauksessa olleet osa Pantonen alkaneen vuoden trendiväripalettia. Suomessa maaliyritys Tikkurila nimittäin osasi nimetä jo viime vuoden väriksi vaaleankeltaisen Lemonaden. Maailman tapahtumat ja politiikka sekä arvojen ja kulttuurin muutokset heijastuvat joka tapauksessa aina myös muotoilun trendeihin.
Viestinnän sähköistyminen on nopeuttanut trendien syklejä
Sähköiset viestintäkanavat mahdollistavat sen, että uusimmat trendit ovat nopeasti kaikkien nähtävillä ja kopioitavissa. Visuaalisessa tulvassa kyllästymme entistä nopeammin ja trendisyklit nopeutuvat. Luonnollisesti tämä on muotoiluteollisuudelle tuottoisaa ja myös kertakäyttökulttuuria ruokkivaa. Edes kasvava huoli ilmastonmuutoksesta ei tee vastuullistakaan kuluttajaa täysin immuuniksi ympäröivälle maailmalle, vaan hänenkin makuaan ohjaa lopulta ainakin jossain määrin muoti. Kierrätyskalusteissa ja -vaatteissakin tietyt trendit ohjaavat hankintapäätöksiä ja iso osa vanhoista tavaroista ei päädy kierrättäjän kotiin tai ylle, jos tämä vähääkään seuraa aikaansa. Usein myös klassikkotuotteet ovat tiettyinä aikoina erityisen haluttuja. Rikki menneen tuotteen tilalle hankitaan todennäköisesti sen ajan tyylin mukainen uusi tuote.
Olemme alttiimpia omaksumaan trendejä kuin haluamme ehkä uskoa. Uudennäköiset tuotteet tai palvelut näyttävät tuoreelta ja kiinnostavilta silloin kun olemme ehtineet tottua ja hieman jo kyllästyä edelliseen. Meidän ei tarvitse edes aktiivisesti seurata muotivirtauksia, koska ympäröivä maailma ja toistuvat visuaaliset viestit vaikuttavat meihin alitajuisesti ja jäävät mieleemme. Suurin osa ihmisistä haluaa olla osa yhteisöä ja siksi seilaamme sujuvasti trendien mukana. Ihmisillä on taipumus oppia pitämään riittävän monen toiston jälkeen sellaisistakin visuaalisista asioista, jotka eivät aluksi herätä varsinaista ihastusta.