Näkemyksiä | Blogi 20.10.2020

Tekstihän elää vielä

Aika kuluu nopeasti ja kehitys harppoo eteenpäin vieläkin sukkelammin. Vasta tovi sitten lähettelimme fakseja ja otimme vastaan soittopyyntöjä hakulaitteisiimme. Nyt kaikki tieto odottaa taskuissamme vain yhden hakusanan ja napinpainalluksen päässä.
Itse olen tuottanut ensimmäiset ammattimaiset tekstini aikana, jolloin sähköiset kanavat ja näköislehdet ottivat ensiaskeliaan. Lähetin materiaalit kyllä jo tuolloin sähköpostitse ja kirjoittamani tekstit julkaistiin myös internetissä, mutta pääasiallinen formaatti oli konkreettisesti hypisteltävä painettu tuotos. Internet, sittemmin myös sosiaalinen media, on tuonut tekstisisällöille runsaasti lisää julkaisualustoja. Voidaankin sanoa, että ainakin julkaistujen sisältöjen määrä on räjähtänyt moninkertaiseksi.

Määrä nostaa laatua

Julkaistun tekstisisällön määrä ei ole ratkaisevasti vaikuttanut sen laatuun, ainakaan heikentävästi. Väittäisin, että julkaistujen tekstien taso on kasvaneen määrän myötä jopa noussut. Toki sekaan mahtuu paljon huolimatonta, huonosti tuotettua ja sisällöltään mitäänsanomatonta tekstiä. Mutta myös niin loistavaa tekstiä, että se ansaitsee tulla nähdyksi ja jaetuksi. Vähän kuin Dave Lindholmin musiikissa, on kultahippujen etsimisen hankala ja työläs osuus jätetty kuluttajalle. Katsojan silmässä lopulta kuitenkin piilee totuus siitä, mikä sisältö on hyvää ja mikä ei.

Kilpailutilanne ylläpitää tasoa

Nykyaika tuo tekstisisältöjen viidakkoon rehdin kilpailutilanteen, jossa tekstisisällön ostajalla, tilaajalla tai lukijalla on valta ja varaa valita. Jos tilattujen artikkelien tai esitetekstien taso ei miellytä, löytyy uusi tekijä varmasti. Jos taas et jaksa lukea kolumnia tai blogitekstiä, niin pienellä vaivalla löytyy lukuisia muita kirjoituksia saman aiheen ympäriltä. Sähköiseen ympäristöön siirtymisen jälkeen tekstin toimivuus on myös helposti mitattavissa. Näemme itse, kuinka moni onjulkaisumme lukenut ja niin näkee myös mainoksen tai artikkelin tilaaja. Me kirjoittajat pysymme siten sopivasti varpaillamme, jotta ylpistymiseen tai vapaamatkustamiseen ei ole varaa. Jos selkä nousee suoraksi liian pitkäksi aikaa, tekee seuraavan tekstin todenäköisesti joku muu.

Täydellistä kirjoittajaa ei ole

Miellyttävä ja kiinnostava sisältö on tapaus- ja julkaisualustakohtaista. Aina ei tarvitse osua kultasuoneen, mutta liian pitkään ei saa laahata varjoissakaan. Voisi todeta ammattimaisuuden näkyvän usein siinä, että pystyy tuottamaan laadukasta sisältöä tasaisesti. Toisaalta täytyy myös pystyä tarvittaessa irtautumaan omasta persoonastaan ja ajatuksistaan, ja naputtamaan tekstiä ”konemaisesti” muille. Kirjoittamisessa(kin) on hyvä tiedostaa se, että täydellistä ja valmista kirjoittajaa ei ole. Jatkuva kehittyminen ja taitojen ylläpitäminen on yksi alue, jolla innostus ja rakkaus lajia kohtaan punnitaan.

Tässä muutama oma treenivinkkini, joilla itse pyrin ylläpitämään kehittymistäni kirjoittajana.

1. Mene jatkuvasti epämukavuusalueille

Itselleni tämä tulee työsuhde-etuna. Kun asiakas määrittää mistä kirjoitetaan, ei pysty tukeutumaan omiin maneereihin eikä tuttujen aiheiden ympärille kietoutuvaan sanastoon tai slangiin. Epämukavuusalueet saa totutettua itselleen normaaliksi, kun vaan pakottaa itseään sinne tarpeeksi usein.

2. Pue ja riisu

Hyvän ja tasapainoisen tekstin rakentaminen on kuin pienen lapsen pukemista talvipakkasille: oikea tasapaino löytyy kokeilemalla. Testaa ensin kirjoittamista runsain sanankääntein ja ota siitä sitten kaikki ylimääräinen pois. Kopio tekstisi siten, että voit vertailla koristeltua tekstiä riisuttuun. Totuushan löytyy yleensä jostain siitä välistä. Kannattaa muistaa pari hyvää muistisääntöä a) yksinkertainen on kaunista b) vähemmän on usein enemmän.

3. Opettele hallitsemaan tekstisi

Hyvä kirjoittaja kuljettaa tekstiään sujuvasti haluamaansa suuntaan. Kokemattomampaa kirjoittajaa taas teksti pääsee monesti viemään. Kirjoita lyhyitä harjoitustekstejä, joihin määrität aiheen lisäksi muita päämääriä (esim. kuulija, äänensävy, tyylilaji). Kikkaile. Lue tekstisi analyyttisesti ja pohdi, mitkä keinot vievät tekstiäsi kohti tavoitteitasi.

Ihmisen tuottamaa tekstiä ihmiselle

Minne kehitys meitä vie ja kuinka nopeasti, sitä on vaikea nykypäivänä ennustaa. Joku voi sanoa, että painettu teksti tekee kuolemaa. Toinen taas sanoo, että kymmenen vuoden päästä koneet kirjoittavat ja optimoivat valmista tekstiä. Varmasti totta, mutta aivan sama! Ihmisen kirjoittamalle tekstille on tilausta niin kauan kuin ihmiset lukevat kirjoja, lehtiä, blogeja, verkkosivuja tai mainoksia (ja välillisesti myös esimerkiksi kuluttamistaan videoista, näytelmistä ja kuunnelmista).

Meillä on Näkemystehtaalla loistavia ihmisiä, jotka vastaavat tuloksellisen markkinoinnin tarpeisiisi innostuneesti ja monipuolisesti. Sisällöntuotanto ei tee tässä poikkeusta, vaan lisäkseni Senniltä ja Antilta löytyy takuuvarmasti ajatuksia ja ammattitaitoa sisällöntuotannon ja viestinnän menestyksekkääseen toteuttamiseen.

Ollaanhan yhteyksissä 🙂

Jani

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näkemyksiä | Blogi 01.12.2020

Oletko jo unelma-asiakkaasi kanssa samassa kuplassa?

Meillä ihmisillä on taipumus viihtyä parhaiten ympäristössä, jossa meitä ymmärretään ja joissa voimme kokea olevamme tärkeä osa kokonaisuutta. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa olemme jatkuvasti ystäviemme ja verkoston ympäröimänä ja jaamme heidän [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 24.11.2020

Keskustelun taso on maailman peili

Yleisradio julkisti viime viikon maanantaina Hyvin sanottu – Bra sagt -hankkeen parantamaan ja vaalimaan suomalaista keskustelukulttuuria. Tavoitteena on ”kohottaa suomalaisen keskustelukulttuurin tasoa ja innostaa ihmisiä mukaan toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 17.11.2020

Tule kuulluksi

Usein ajatukset alkavat raksuttaa hetkissä jolloin odotat niitä vähiten. Niin idea myös tästä tekstistä. Oli täysin tavallinen ilta, työasiat pyyhitty mielestä ja tv auki. Mieleeni takertui lause: “Yksi meidän ongelmistamme [...] Lue lisää

Muita näkemyksiä samalta kirjoittajalta

Näkemyksiä | Blogi 11.08.2020

Tehokkuus syntyy hyvinvoinnista

Kesä alkaa pikkuhiljaa kääntämään meille selkäänsä ja lomakin häilyy monella enää muistojen muodossa. Akut ovat hyvin ladatut ja olo on kuin kevätlaitumelle pääsyä odottavalla varsalla, eikö niin? Kesäloma on meille [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 26.05.2020

Kun päässä on ruuhkaa

Kirjoittaminen ja sisällöntuotanto on ihanaa, tai sielua raa’asti riipivää. Parhaat fiilikset syntyvät siitä, kun kynä luistaa ja tuntee itsekin saavansa hyvää ja toimivaa sisältöä aikaiseksi. Joskus taas kaikki haraa onnistumista [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 17.03.2020

Yhteisöllä on eteenpäin vievä voima

Minulla tulee pian 4 kuukautta täyteen siitä, kun urani Näkemystehtaalla alkoi. Aika on mennyt varsin nopeasti, sillä monipuolisia työtehtäviä on riittänyt ihan urakaksi asti. Välillä on pieni epäuskokin ehtinyt hiipimään [...] Lue lisää