Näkemyksiä | Blogi 30.07.2019

Verkkosivujen uudistus – huomioi nämä, kun kilpailutat teknisen toteutuksen

Verkkosivut ovat tärkeä osa yrityksesi digitaalista näkyvyyttä. Tämän vuoksi on tärkeää kiinnittää huomioita siihen, miten ne tehdään. Tein listauksen asioista, mitä ainakin kannattaa ottaa huomioon, kun kilpailutat verkkosivujesi kokonaisvaltaisen uudistamisen teknisen toteutuksen.

1. Lähtötilanne ja tavoitteet

Kerro tarjouspyynnössäsi, minkä sivuston teknistä toteutusta olet kilpailuttamassa ja millaisia ajatuksia ja toiveita uudistuksen taustalla on. Haluatteko saada verkkosivujenne avulla lisää liidejä vai esimerkiksi vahvistaa asemaanne alanne asiantuntijana? Kerro myös, onko yritykselläsi kokemusta jostain tietystä julkaisujärjestelmästä vai onko kädet sen suhteen vapaat.

2. Sivuston rakenne ja visuaalisuus

Tekninen toteutus on järkevämpi kilpailuttaa tilanteessa, jossa tekniset toteuttajat tietävät minkälainen rakenne verkkosivuille halutaan, millaisia visuaalisia elementtejä sekä efektejä se sisältäisi sekä toki myös sen, että millaisia teknisiä ominaisuuksia sivulta vaaditaan. Mikäli haluat ulkoistaa koko verkkosivu-uudistuksen, pyydä tarjous myös rakennesuunnitelmasta (sisältäen hahmotelman tarvittavista sivupohjista) sekä visuaalisuudesta. Huomioithan, että on vallan normaalia, että kohdan kaksi suunnittelija voi olla myös eri toimija kuin tekninen toteuttaja.

3. Integraatiot muihin järjestelmiin

Mitä tavoitteita sivustolla on ja millaisia lomakkeita sivustolla on? Halutaanko lomakkeisiin liittää automaatioita? Vahvasti myyntiä tukeviin verkkosivuihin rakennetaan yhteys useimmiten johonkin markkinoinnin automaatiojärjestelmään. Mikäli markkinoinnin automaation käyttöönotto on ajankohtaista sivustouudistuksen yhteydessä, pyydä tähän tarjoajan mielestä parasta vaihtoehtoa perusteluineen. Huomioithan markkinoinnin automaation vaativan panostuksia myös esimerkiksi sisällöntuotantoon ja liidien hoivaamiseen.

4. Kieliversiot sekä lisäosat

Kerro tekniselle toteuttajalle, montako kieliversiota sivustolle tarvitaan ja mitkä halutut kielet ovat. Pyydäthän tarvittaessa mahdollisuuden lisäkieliin myös jälkeenpäin. Tämän lisäksi tee listaus yksin tai yhdessä teknisen toteuttajan kanssa: millaisia lisäosia sivustolle halutaan? Lisäosia voi olla esimerkiksi hakukoneoptimointia helpottavat lisäosat, somefeedit sekä esim. myyntiä tukevat lisäosat kuten Leadfeeder. Pyydä tarjoukseen myös tieto, mikäli jokin lisäosa on maksullinen (ja mikä on sen hinnoittelumalli).

5. Hakukoneystävällisyys

Varmista, että sivusi rakennetaan teknisesti niin, että hakukoneet löytävät sen helposti (myös ilman hakukonemainontaa). Tähän kohtaan voit pyytää myös teknisen toteuttajan referenssejä hyviä hakutuloksia saaneista sivuista. Hakukoneystävällisyyteen kuuluu järkevän rakenteen lisäksi myös esimerkiksi verkkosivujen metatietojen muokattavuus sekä uudelleenohjaukset. Seurantaa, sivustokäyttäytymistä ja hakukoneoptimointia silmällä pitäen sivustolle on hyvä asentaa esimerkiksi Google Analytics-seuranta, Google Tag Manager sekä YoastSEO.

6. Sivuston helppokäyttöisyys

Verkkosivujen tulee elää ajassa, kuka päivityksistä vastaa teknisen toteutuksen jälkeen? Huomioithan pyytää sivustolle käyttäjäystävällisen hallinnan – säästät tällä paljon aikaa ja hermoja. Yksinkertaistettuna voit pyytää kilpailutuksessa, että sivupohjat mahdollistavat sivujen helpon muokattavuuden. Kysythän tarvittaessa myös mitä sivuston käyttökoulutus maksaa ja miten se pidetään.

7. Sivuston tietoturva, tekninen ylläpito ja takuu

Hoituuko teknisen toteuttajan kautta lisenssit esim. sivuston turvallisuudesta kertovaan SSL-sertifikaattiin? Entä tarjoaako tekninen toteuttaja myös sivuston teknisen ylläpidon? Mikäli tekninen toteuttaja tarjoaa ylläpitoa, kannattaa pyytää tarjous myös tähän. Verkkosivujen tekninen ylläpito on äärimmäisen tärkeä osa kokonaisuutta – ethän jätä autosi vuosihuoltoakaan tekemättä. Tämän lisäksi kysy jo tarjouspyynnössä onko sivustolla takuuaikaa, jolloin mahdolliset bugit korjataan ja mitä se sisältää?

8. Tarkennukset tarjouspyyntöön

Kerro tarjoajille selkeästi mihin mennessä ja kenelle tarjous tulee lähettää. Laita tarjouspyyntöön myös taho keneltä voi kysyä lisätietoja. Kerrothan myös teknisille toteuttajille, mikäli haluat nähdä heidän referenssejään vastaavista toteutuksista.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta apua kilpailutukseen. Mikäli kuitenkin heräsi kysyttävää tai haluat näkemyksiä, autan mielelläni!

Lue lisää vinkkejä verkkosivujen rakentamiseen oppaastamme ->

– Johanna

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näkemyksiä | Blogi 18.02.2020

Kuka johtaa markkinointiasi?

Myynti pyytää uusia esitteitä myynnin tueksi, mediamyyjä soittaa hyvän tarjouksen display-mainonnasta, verkkosivuille pitäisi tehdä uusi asiantuntijakirjoitus ja messutkin ovat taas oven takana. Tulevaisuudessa siintää uuden palvelun tuotteistus ja lanseeraus. Kuulostaako [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 11.02.2020

Myynnin ja markkinoinnin yhteispeli

Myynnin ja markkinoinnin yhteistyö on edelleen lapsen kengissä erittäin monissa B2B-yrityksissä. Myyjät eivät arvosta markkinointia, ainakaan heidän työtään vauhdittavana toimintona ja markkinointi kokee, että myyjät eivät arvosta heidän panostaan myynnin [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 04.02.2020

Aitous toimii aina

Vuosikymmen vaihtui, tuli uudet ja uusvanhat trendit. 20-luvun koristeellisuus art decon ja kultaisten kuosien muodossa, mustan eri sävyt sekä klassinen sininen ovat nyt in. Hetkellistä huumaa jotta voit olla pian [...] Lue lisää

Muita näkemyksiä samalta kirjoittajalta

Näkemyksiä | Blogi 18.02.2020

Kuka johtaa markkinointiasi?

Myynti pyytää uusia esitteitä myynnin tueksi, mediamyyjä soittaa hyvän tarjouksen display-mainonnasta, verkkosivuille pitäisi tehdä uusi asiantuntijakirjoitus ja messutkin ovat taas oven takana. Tulevaisuudessa siintää uuden palvelun tuotteistus ja lanseeraus. Kuulostaako [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 05.12.2019

Mitä tulikaan tehtyä?

Vuoden lähestyessä loppuaan on hyvä istua hetkeksi alas ja summata, mitä kaikkea onkaan tullut tehtyä ja ennen kaikkea –saavutettua. Välitilinpäätös Oliko markkinoinnin vuotesi täynnä toteutuneita haaveita, kampanjoita, tapahtumia vai kenties [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 01.10.2019

Irti kaaoksesta – näillä kolmella vinkillä pääset alkuun

Markkinointi ja viestintä ovat nostaneet vahvasti suosiotaan myös suomalaisten B2B-yrityksien keskuudessa. Kun jokin asia nousee hitiksi, voi seurata kaaos, mikäli työkalupakki asioiden hoitamiseen ei ole kunnossa. Tein simppelin listauksen siitä, [...] Lue lisää