Näkemyksiä | Blogi 23.08.2019

Video vaikuttaa

Hiilijalanjälki nollaan ja aikaa viisi vuotta? Pakkausteollisuuden tuotteita valmistavalle asiakkaallemme Wipakille se on täyttä totta ja todellinen tavoite, jonka eteen tehdään juuri nyt hartiavoimin töitä. Ideoimme ja suunnittelimme Wipakille kansainväliseen käyttöön videon, jolla tämä rohkea tavoite paljastettiin toukokuussa.

Kaksi tarinaa, kaksi toimialaa

Halusimme yhdistää videolla kaksi tarinaa, sillä Wipakilla on kaksi tärkeää toimialaa: elintarvikepakkaukset ja lääketieteelliset pakkaukset. Videolla nähdäänkin käytössä aitoja Wipakin pakkauksia sekä ihan tavallisessa arjessa että hoitokäytössä.

Teimme ohjaaja Jukka Lariolan kanssa ideastamme käsikirjoituksen. Videolla Wipakin pakkaukset ovat osana ihmisten arkea, aivan kuten oikeassa elämässä. Välillä hektistenkin tapahtumien taustalla rauhallinen kertojaääni valottaa taustoja Wipakin päätökselle. Samalla hiilidioksidipäästölaskurissa etenee luku kohti nollaa ja tavoitetta.

Videon avulla Wipak halusi erottua toimialasta, herättää huomiota ja tunteita tärkeällä viestillään ja hyödyntää tarinallisuutta. Tarinaan haluttiin saada alun koukun ja lopun lupauksen välille vaihtelevaa rytmiä ja liikettä, joilla rakennettiin jännitettä. Katsojalla on paljon sisäistettävää videossa, joten sen katsominen ei ole ainakaan tylsää.

”Antoisinta on päästä luomaan abstrakteista ajatuksista ja ideoista kokonaisuus, joka täyttää kaikki sille asetetut tavoitteet, mutta on myös visuaalisesti näyttävä ja viihdyttävä. Video, jota joku voisi katsoa vaikka itse aihepiiri ei edes kiinnostaisi, koska sisältö on onnistuttu esittämään niin kiehtovalla tavalla”, Jukka Lariola summaa.

Aina aikataulussa, kiireestä huolimatta

Deadline videon tekemiseen oli todella tiukka. Tästä syystä halusimme esimerkiksi välttää ylimääräisiä ajoja ja pidimme kuvauspaikat mahdollisimman lähellä toisiaan. Itse kuvaukset tehtiin kahden tarkkaan aikataulutetun kuvauspäivän aikana. Kuvauspaikkoina hyödynsimme esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoulun uusia hoitotyön simulaatiotiloja Isku Centerissä.

”Mitä vähemmän on aikaa käytettävissä, sitä suurempi osuus siitä kannattaa käyttää hyvään suunnitteluun. Kun aikataulu on todella tiukka, ei ole aikaa yllätyksille eikä voida luottaa siihen, että kaikki ovat samalla aaltopituudella. Odotusten hallinta on hyvin tärkeää ja mitä paremmin osaa kuvailla lopputuotteen ennen tuotantoa, sitä sulavammin jälkituotanto yleensä menee”, Jukka Lariola ohjeistaa videotuotantoja.

Lariolan mukaan videoprojektit ovat harvoin samanlaisia keskenään ja kaikkia tuleekin kohdella yksilöinä. ”Mitä paremmin pääsee tutustumaan asiakkaaseen ja heidän toimintaansa, sitä helpompi on päästä kiinni heidän “tone of voiceen” eli millä eri tavoin he viestivät. Näin viestinnän ja markkinoinnin linja pysyy yhtenäisenä ja toimii kokonaisuutena. Vaikka olisi upean hieno ja loistava idea, se voi silti olla asiakkaalle tai projektille väärä. Olen aina ollut vahvasti sitä mieltä, että asiakkaan tarpeet täyttävä on paljon tärkeämpi kriteeri kuin visuaalisuus. Jos video on hieno, mutta väärä, siitä ei ole hyötyä ja siitä voi olla jopa haittaa. Tähän kohderyhmä on kriittinen, kaikkien ei tarvitse pitää videosta ollenkaan, mutta sen pitäisi vedota kohderyhmään.”

Tekijöillä on väliä

Yritysvideota kuvatessa on tärkeää huolehtia yksityiskohdista, kuten esimerkiksi maskeerauksesta. Maskeeraajana Wipakin videolla toimi Aarni Mikkola, joka on suunnattoman lahjakas lahtelaislähtöinen meikkitaiteilija Suomen ykkösartistien kuvauksien ja musiikkivideoiden lookin takana. Onneksemme hän tekee myös yritysasiakkaiden kanssa töitä ja saimme Wipakin yritysvideolle upeat meikit sekä tehostemaskeeraukset.

Mikkola on kysytty tekijä, jonka työt koostuvat erilaisista kuvauksista, stilleistä ja artistitöistä, joista hän onkin kaikista tunnetuin. Cheek, Sanni, JVG:n kundit, Marion Rung, Tuure Boelius ja Pete Parkkonen ovat vain osa isosta artistijoukosta, jonka kanssa Aarni Mikkola on tehnyt töitä. Wipak-kuvauksiin Mikkola saapui Espanjasta, missä hän oli kuvaamassa musiikkivideota Evelinan SOS-albumille. ”Pyrin ottamaan sellaisia töitä, jotka itsestä tuntuvat hyvältä ja tarpeeksi haasteellisilta. Tärkeintä on tehdä mistä itse pitää.”

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, verkostoillemme ja erityisesti rohkeille avustajille, joita ilman video ei olisi onnistunut!

Valmiin videon voit katsoa tästä.

AVAINSANAT: videotuotanto, video

Muita näkemyksiä samalta kirjoittajalta

Näkemyksiä | Blogi 08.10.2019

Millainen on hyvä yritysblogi?

Teemme paljon erilaista sisällöntuotantoa B2B-asiakkaillemme. Yksi suosituimmista sisällöntuotannon muodoista on ollut jo pidempään yritysblogipostaukset. Tämä ei tietenkään ole ihan sattumaa, sillä yritysblogilla on kiistattomat hyödyt esimerkiksi hakukoneliikenteen kasvattamisessa, kuten Jaakko [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 06.08.2019

Some antaa markkinoinnille vauhtia

Olin keväällä kahden päivän ajan kouluttamassa pien- ja mikroyrittäjiä some- ja sisältöasioissa. Kumpaankin koulutussettiini kuului sekä yleisemmän tason tietoisku että varsinainen valmennus. Paljon asiaa tiiviissä paketissa ja aivan upea koulutettavien [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 21.05.2019

On Facebook-arvonnan aika, Facebook-arvontalaulu raikaa!

Teemme usein asiakkaidemme kanssa esimerkiksi Facebook-arvontoja. Tehtävänämme on huolehtia, että arvonta tavoittaa mahdollisimman hyvän joukon ihmisiä ja arvonnat sujuvat sutjakkaasti sekä kaikkien sääntöjen mukaisesti. Niitä muuten riittääkin, joten kokosimme niistä [...] Lue lisää

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näkemyksiä | Blogi 19.11.2019

Työnantajamielikuva – ikuinen koeaika?

Koeaika on mahdollisuus sekä työnantajalle että työntekijälle, tutustua toisiinsa ja päättää, ollaanko me hyvä match. Työnantajamielikuva on siitä kiinnostava asia, että sekin on tavallaan tutustumista, mutta sille ei voi määritellä [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 12.11.2019

Miten inspiroitua

Inspiroituminen. Se kannustava, herättävä ja luova tunnetila, jonka usein toivomme tuntevamme aloittaessamme uutta projektia. Joskus tekeminen sakkaa kuitenkin jo alkumetreillä, pahimmassa tapauksessa jo ennen aloittamista. Ei ole väliä oletko tehnyt [...] Lue lisää

Näkemyksiä | Blogi 05.11.2019

Aiheita blogipostaukselle

Välillä tuntuu, ettei ole mitään kerrottavaa, mutta yritysblogi täytyisi silti pitää aktiivisena. Tiedän tunteen ja päätin kiiruhtaa apuun! Tässä lista B2B-yrityksille suunnatuista blogipostausaiheista, joilla pääset vauhtiin. Ja miksei näitä samoja ideoita [...] Lue lisää